Scenkonstbiennalen 2025

Scenkonstbiennalen 2025 arrangeras i Östersund. Oscen arrangerar fyra programpunkter.

EPA-taxi till Jamtli

Plats: Stortorget
Tid: 11.00-16.00

Foto: Maja Daniels

Under scenkonstbiennalens fredag ​​erbjuder Oscen och Västerbottensteatern EPA-taxi för biennalens besökare. Taxin går från Stortorget till Jamtli och är en liten teaser inför Oscen och Västerbottensteaterns kommande produktion Vår Drivkraft som har premiär våren 2026.

Ta plats jämte föraren och få en liten inblick i vår regions EPA-kultur! En kultur som utgörs av landsbygdens unga där EPA’n inte bara är ett transportmedel utan även ett rullande ungdomsrum och en förutsättning för relationer på platser där vägnätet och transportfordonen utgör livets förutsättningar. De är en viktig samlingsplats och en central kulturbärare – en samtida folkkultur.

Ingen biljett behövs, först till kvarn på plats på stortorget. En värd finns på plats för att guida er.


Seminarium: Mötet med konst och akademi

Plats: C-nen, Mittuniversitetet
Tid: 6 juni kl 13.30-14.15

I ett möte mellan akademi och scenkonst finns fantastiska möjligheter att skapa en fördjupad förståelse för en komplex omvärld och skapa nya kontaktytor mellan människor och discipliner. I det här samtalet går vi in på vilka fördelar och möjligheter som kan uppstå när konst och akademi möts. Samtalet tar avstamp i samarbetet mellan Mittuniversitetet och Oscen som bland annat resulterat i verken Döds Dining och Livets middag, två konstnärligt kurerade middagar där omvårdnadsstudenter får uppleva olika ingångar till livet och döden. Inom ramen för samarbetet har även de interaktiva ljudverken Skogens Berättelser och Bergets Berättelser skapats som båda tar avstamp i Mittuniversitetets forskning. Berget Berättelser har urpremiär under scenkonstbiennalen den 7 juni 2025. Läs mer här.

Välkomna till ett samtal om vad samarbetet inneburit och vilka lärdomar vi tagit.

Bland de medverkande finns Anders Fällström, rektor för Mittuniversitetet, Tove Berglund, Konstnärlig ledare för Oscen, Martin Forsberg, danschef på Norrdans och Jennie Sandström, Universitetslektor i biologi vid Mittuniversitetet.


Seminarium: Publikmötet utanför scenrummet

Plats: C-nen, Mittuniversitetet
Tid: 17.00-17.45

Att presentera verk utanför scenrummet kan kommentera verkets tematik, kan göra upplevelsen mer omslutande och locka nya publikgrupper. Vilka fler fördelar finns? Och vilka är utmaningarna med att arbeta utanför (black)boxen?

Välkomna till ett samtal mellan tre scenkonstnärer som utforskat publikmötet utanför det traditionella scenrummet. Bland de medverkande finns regissör och konstnärlig ledare Örebro teater Py Huss Wallin, regissör och konstnärlig ledare Poste Restante Linn Hilda Lamberg och regissör och konstnärlig ledare Oscen Tove Berglund.

Seminariet arrangeras av Oscen som är en scen för gästspel och samproduktioner i Jämtland/Härjedalen som uteslutande utforskar publikmötet utanför det traditionella scenrummet t.ex. i hemmet eller på berget. Berget Berättelser har urpremiär under scenkonstbiennalen den 7 juni 2025.


Bergets Berättelser - urpremiär!

Plats: Hoverberget
Tid: 7 juni kl 11.30-13.30

Bergets berättelser är ett interaktivt och platsspecifikt ljudverk på Hoverberget i Jämtland. Genom musik, poesi, berättelser och fakta skapar verket ett ljudlandskap med en mångdimensionell berättelse om berget under oss, en plats där flera intressen möts och där vår tids ödesfrågor ställs på sin spets.

Idè, koncept och text: Tove Berglund
Komposition och ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud
Teknikutveckling: Fredrik Jonsson
Foto: Maja Daniels

Buss avgår från Storsjöteatern kl 10.00 och går tillbaka från Hoverberget kl 13.30. Restid med buss ca 70 min.

Biljettbokning: Biljett till buss bokas gratis via länk HÄR.

Läs mer om Bergets Berättelser HÄR.