Oscen vill skapa viktiga samtal om döden, i hopp om ett bättre liv.
2024-09-06
Döds Dining är en konstnärligt kurerad middag som bjuder in till ett smakfullt dissekerade av döden. Verket är ett samarbete med Mittuniversitetet och Oscen och gavs våren 2024 till universitetets sjuksköterske- och socionomstudenter. Nu ges två offentliga visningar för allmänheten 29-30 oktober på Restaurnag Bua i Östersund. Biljetterna släpps idag, 6 september kl. 11.00.
Idén till Döds Dining kom när Tove Berglund arbetade med ett konstprojekt på tema livshändelser; dop, bröllop och begravning. När projektet kom till händelsen begravning fick deltagarna under en helkväll bland annat besöka en begravningsplats innan de under middagen på Uppsala museum fick lyssna till tal av bland andra en filosof och en forskare som forskar om sorg. Kvällen togs väl emot av deltagarna.
– Jag förstod behovet av att närma sig död och begravning och att scenkonsten lånar sig väldigt bra till samtalen. Begravningsriten är ofta kopplad till en sorgeprocess och ofta är det inom trossamfundet som vi pratar om sorg och existentiella frågor. I ett sekulärt samhälle finns inte de rummen och där tror jag att scenkonsten har möjlighet att erbjuda de rummen, säger Tove Berglund.
Kvällen börjar med en soundwalk på Norra kyrkogården i Östersund och följs sedan av en middag med tal och specialkomponerad meny som tolkar döden på Restaurang Bua. Genom Döds Dining vill Oscen skapa ett rum för att dela livsviktiga upplevelser om död och finna tröst och förståelse. Under kvällen begravs gästerna omsorgsfullt i konst, poesi, smak och samtal om livets slut.
Döds Dining
29-30 oktober på Restaurang Bua
Av och med: Tove Berglund
Producent: Johanna Nordin
Talare: Karin Jarnkvist, Talajeh Nasiri
Ljuddesign: Stefan Storm
Mat och dryck: Resturang Bua
Foto: Maja Daniels
Biljetterna släpps HÄR kl. 11.00.
Döds Dining görs i samarbete med Mittuniversitetet och arrangeras på Restaurang Bua. Med stöd från Postkodstiftelsen.
Pressbilder finns HÄR.
Presskontakt
[email protected]
073-0838279